Historische plaats aan de oevers van het kanaal: restaurantontwerp in Berlijn met terrazzovloer van Ardex

Café-restaurant Reinhard Bär

Witten, 25 oktober 2018 Een kantoorgebouw in het midden van Berlijn, in een moderne en tegelijkertijd historische omgeving. Voor een restaurant is dit een locatie die vraagt om een speciaal interieurdesign. In het nieuwe bedrijfsgebouw ‘Am Hamburger Bahnhof’ werd dit gerealiseerd met een terrazzovloer van Ardex. De vloer creëert tegelijkertijd een verbinding tussen het atrium van het bedrijfsgebouw en het restaurant. 

Toen Reinhard Bär op zoek was naar een locatie voor een nieuw restaurant, stuitte hij op een plek met een rijke geschiedenis in het midden van Berlijn. In de nieuwe Berlijnse wijk ‘Europacity’ verrees het zes verdiepingen tellende kantoorgebouw ‘Am Hamburger Bahnhof’. Het kantoorgebouw ligt in het oosten van de wijk Moabit direct aan het scheepvaartkanaal Berlijn-Spandau. Dit kanaal vormde van 1945 tot 1990 de grens tussen de westelijke en oostelijke sectoren van Berlijn. In de buurt staan gebouwen die kenmerkend zijn voor de stad, zoals het voormalige Hamburger Bahnhof, waar sinds 1996 het Museum für Gegenwart is gevestigd, Berlin Hauptbahnhof en Kunstcampus Berlin. Het wereldberoemde universiteitsziekenhuis Charité is te zien op de oostelijke oever van het kanaal.

Het kantoorgebouw werd in 2016 opgeleverd. Het ingenieurs- en ontwikkelingsbedrijf EBP, de opdrachtgever van het kantoorgebouw, verhuisde zelf ook naar het nieuwe gebouw. Samen met het Zwitserse architectenbureau Miller & Maranta koos EBP voor een tijdloze bouwstijl in de opkomende wijk. Het bedrijfsgebouw bestaat uit een lichtgekleurde gebouwschil met een zelfdragende, voegloze zichtbetongevel. De begane grond had een horecabestemming. Deze bedrijfsruimte biedt vandaag de dag onderdak aan het nieuwe café-restaurant van Reinhard Bär. De lichte en hoge ruimte met ramen tot het plafond heeft de eigenaar van het restaurant ingericht in een contrastrijke stijl die past bij de omgeving: warm hout en koud beton, cilindervormige vilten elementen aan het plafond voor een prettige akoestiek en glad wit terrazzo op de vloer.

Vloer voor een groot oppervlak

De vloer in het restaurant werd met ARDEX PANDOMO TerrazzoBasic afgewerkt. Voor toepassing in de horeca is een vloer vereist die hard en slipvast is, die bestand is tegen intensief gebruik en gemakkelijk te onderhouden is. In het moderne, open interieur was bovendien een vloer nodig die op een groot oppervlak kon worden toegepast. Voor Reinhard Bär was het niet moeilijk om een vloer te kiezen omdat PANDOMO TerrazzoBasic ook in het atrium van het kantoorgebouw werd gelegd. "Van de opdrachtgever en de eigenaar van het gebouw mocht ik een andere vloer voor het restaurant kiezen", vertelt de restauranthouder. Maar omdat hij het atrium ook mag gebruiken, bijvoorbeeld voor grote evenementen in het weekend, was het handig om voor het restaurant dezelfde vloer te nemen. "En ik vond de vloer erg mooi en geschikt voor het restaurant," vervolgt Bär.

PANDOMO TerrazzoBasic is gebaseerd op traditionele terrazzotechnieken. Dit terrazzosysteem biedt talloze mogelijkheden om vloeren, wanden en plafonds op een unieke en innovatieve manier af te werken. De terrazzovloer is bijzonder geschikt voor het vervaardigen van snel bruikbare en legklare minerale decorvloeren. Door toevoeging van regionale toeslagstoffen kan een uniek, regionaal resultaat worden verkregen. Voor het kantoorgebouw bij het Hamburger Bahnhof kozen de opdrachtgever en de restauranthouder voor een witte terrazzovloer met natuursteenkorrels.

Snel en goed gelegd

RW Wand & Bodentechnik uit Trebbin-Lüdersdorf in de deelstaat Brandenburg is al vanaf 2009 gespecialiseerd in het verwerken van PANDOMO-vloeren. Aan hen werd de opdracht gegund om de terrazzovloer in het restaurant van Reinhard Bär te leggen. Het team van bedrijfseigenaar Robert Wollschläger voerde de werkzaamheden in april 2017 uit. Dit gebeurde onder aanzienlijke tijdsdruk, want het restaurant zou al in juni 2017 opengaan. De vakmannen hadden maar drie weken de tijd om op een vloeroppervlak van circa 150 vierkante meter contactgeluidsisolatie, scheidings- en eindprofielen te leggen en de terrazzowerkzaamheden uit te voeren.

Ze slaagden erin om het project binnen de geplande termijn af te ronden. Dat PANDOMO TerrazzoBasic geschikt is voor een snelle, economische en creatieve verwerking speelde in het voordeel van de medewerkers van Robert Wollschläger. Het leggen van de vloer verliep dan ook heel voortvarend. ‘Reinhard Bär’ ging zoals gepland in juni 2017 open. De vloer is goed aangebracht en vertoont zelfs na bijna een jaar van gebruik geen beschadigingen aan het oppervlak. "De vloer ziet er prachtig uit", prijst restauranthouder Bär. Hij is erg blij met de lichte sfeer bij invallend licht. En Berlijn heeft er een nieuwe, geslaagde locatie bij in een historische omgeving en direct aan het kanaal.